N2o

NANGS – Wat u moet weten
Nangs, whip-its, laders, lampen, nrs, lachgas – hoe je ook lachgas noemt, er is waarschijnlijk veel dat je niet weet over deze stof, geliefd bij tandartsen, banketbakkers en doofers. Nitrous is legaal verkrijgbaar om te kopen, maar het is illegaal om het te gebruiken om high te worden (hoewel anekdotische rapporten suggereren dat het eten van slagroom kan leiden tot gevoelens van euforie, opgetogenheid en misselijkheid …)

Misschien weet je helemaal niet veel van nangs – je hebt misschien net de lege stalen patronen op een dansvloer zien liggen, een duidelijk gierend geluid uit iemands tent horen komen, of naïef denken dat je mede-feestgangers die lijken te zijn het opblazen van veel ballonnen is gewoon bezig met de versiering van hun camping.

Hoewel het in onze kringen vooral bekend staat als partydrug, wordt lachgas sinds de jaren zestig gebruikt in motoren van raceauto’s, sinds de jaren dertig om slagroom van te maken, en sinds de jaren veertig als pijnstiller en verdovingsmiddel in de tandheelkunde en chirurgie. Maar nog verder terug in de geschiedenis, werd lachgas voor het eerst gebruikt in de jaren 1790 door de Britse upper class … waar ze er tassen vol mee snuffelden op “lachgasfeesten”! Dat klopt – lachgas werd al meer dan 40 jaar recreatief gebruikt voordat het voor iets anders werd gebruikt!

Hoewel lachgas op de lijst van essentiële geneesmiddelen van de Wereldgezondheidsorganisatie staat, waarin de meest effectieve en veilige medicijnen worden vermeld die nodig zijn in een gezondheidssysteem, is recreatief gebruik niet per se veilig. Er zijn enkele mogelijke nadelen die u moet weten, om ervoor te zorgen dat u tijdens het feesten voor uzelf zorgt.

Crackers, Nanganators en Tanks
Er zijn twee manieren waarop mensen lachgas kunnen krijgen – in kleine ‘slagroomladers’ of ‘bollen’ en in grotere medische gasflessen (die eruit zien als een duikfles).

Slagroomladers zijn ontworpen om te worden gebruikt met slagroomdispensers, vaak ‘nanganators’ genoemd, en kunnen ook worden gebruikt in kleinere draagbare ‘crackers’.

De gasflessen worden door chirurgen en tandartsen gebruikt om distikstofoxide toe te dienen aan patiënten, als pijnstiller of om ze te kalmeren. Bij recreatief gebruik kunnen de bussen een ademhalingsmasker hebben dat u over uw mond / neus legt, of worden vaker gebruikt om ballonnen met lachgas te vullen.

Wat is er met ballonnen?
Er zijn twee belangrijke redenen waarom mensen lachgas in ballonnen afgeven. Ten eerste wordt distikstofoxide onder druk opgeslagen in zowel slagroomopladers als blikken, wat betekent dat wanneer het vrijkomt, het SNEL naar buiten komt en ijskoud zal zijn. Dit kan ernstige schade aan uw longen veroorzaken als u deze direct inademt, dus als u in de hand gehouden crackers en blikken gebruikt, is het altijd belangrijk om eerst een ballon op te blazen met het lachgas.

De tweede reden is dat distikstofoxide niet zo goed wordt verwerkt (of ‘gemetaboliseerd’) door ons lichaam – gemiddeld wordt minder dan 0,01% gemetaboliseerd elke keer dat je een nang hebt. Dit betekent echter niet dat je 99% van de high misloopt – het betekent alleen dat je lichaam het niet hoeft af te breken om het je te laten beïnvloeden. Mensen ademen het lachgas vaak in en uit een ballon om de effecten ervan te maximaliseren.

Omdat nanganators een metalen cilinder hebben waar het gas in wordt gekraakt, kun je het daar laten afkoelen en het vervolgens langzaam in je longen laten stromen zonder een ballon te gebruiken.

Adem makkelijk
Omdat distikstofoxide slechts minimaal wordt gemetaboliseerd (verwerkt), ademen mensen hun slag vaak herhaaldelijk in en uit een ballon om er het maximale uit te halen.

Niemand van ons houdt duidelijk van het idee dat drugs verloren gaan. Als je echter een ballon gaat gebruiken om de effecten van de nang te maximaliseren, moet je aan dat andere superbelangrijke gas denken: zuurstof.

Bij herhaling in en uit een ballon inademen, betekent dat je jezelf zuurstof gaat onthouden, wat ernstige schade kan veroorzaken. Zuurstoftekort, ook wel hypoxie genoemd, kan zeer snel optreden. Uw reflex om te ademen wordt veroorzaakt door een opeenhoping van koolstofdioxide in uw longen, niet door een gebrek aan zuurstof, dus u realiseert zich misschien niet dat u zuurstofgebrek krijgt, omdat u niet per se kooldioxide in uw longen opbouwt. je lichaam zegt dat je moet ademen.

Zuurstofgebrek kan ernstig zijn! Enkele van de mogelijke effecten zijn problemen met uw geheugen, evenals verlies van lichamelijke controle en orgaanschade. Als je rechtop staat terwijl je het hebt, zou je kunnen instorten.

Als u lachgas in en uit een ballon gaat ademen, moet u ervoor zorgen dat u nog steeds voldoende zuurstof krijgt. In plaats van gewoon in en uit te ademen, in en uit, in en uit te ademen totdat je het niet meer kunt, moet je proberen wat zuurstof te krijgen tussen de ademhalingen door.

Het zou er wat meer uit moeten zien: adem het nitreuze in, houd het een paar seconden vast, blaas het terug in de ballon, neem een ​​paar keer frisse lucht en herhaal dit 2 of 3 keer. Als je vindt dat dit te ingewikkeld voor je is, ben je waarschijnlijk al hoog genoeg.

Filter eerst
De meeste, zo niet alle, merken slagroomladers bevatten een donkere olieachtige substantie, waarvan we denken dat het vet is dat overblijft na de productie. Als u een nanganator gebruikt, kunt u dit vet zien als u met uw vinger langs de binnenkant ervan gaat, of u ziet een gele vlek op het mondstuk of in de dispenser. Dit is nog een reden waarom mensen ballonnen gebruiken – een deel ervan komt aan de binnenkant van de ballonnen terecht.

Er zijn ook meldingen dat er kleine metaaldeeltjes vrijkomen wanneer de nangs barsten – deze kunnen klein zijn en alleen voelbaar zijn bij het aanraken van het vet, maar ze kunnen wel drie millimeter lang zijn.

Niemand wil een stuk roestvrij staal van 3 mm in zijn longen, dus als je nangs gaat gebruiken, moet je ze altijd proberen te filteren. Als je rechtstreeks vanuit een nanganator inademt, moet je inademen door een stuk stof, zoals je shirt, een bandana of een zakdoek.

Als je liever een ballon gebruikt, kun je nog steeds je nangs filteren met een stuk stof dat aan je nanganator of cracker is bevestigd. Bekijk onze stapsgewijze handleiding op de pagina.

Jelly benen
Geloof het of niet, de meest voorkomende verwonding die ontstaat door het gebruik van nangs is omvallen! Distikstofoxide kan leiden tot een onmiddellijk en volledig verlies van lichamelijke controle, en u kunt ook flauwvallen.

Om deze reden moet u alleen zittend knokken doen. Er zijn talloze verwondingen geweest door mensen die instortten na het inademen van lachgas – er zijn zelfs enkele meldingen van mensen die stierven als gevolg van instorten (waarbij ze zijn gevallen en hun hoofd hebben geraakt).

Vitamine b12
Vitamine B12, ook bekend als cyanocobalamine, is een essentiële voedingsstof die ons lichaam gebruikt om rode bloedcellen te maken, lichaamsweefsel te herstellen en onze zenuwen gezond te houden.

Het gebruik van lachgas kan leiden tot een vitamine B12-tekort omdat het de aanvoer van vitamine B12 in uw lichaam inactiveert. Omdat de B12 zich echter nog in uw lichaam bevindt, zal een test niet aantonen dat u een laag niveau heeft. Dit is vooral belangrijk als u veganist of vegetariër bent, omdat uw dieet al weinig B12 bevat.

B12-tekort is ernstig en kan tot langdurige problemen leiden – symptomen zijn onder meer extreme vermoeidheid, of de hele tijd moe voelen, tintelingen of gevoelloosheid in de vingers en tenen, en spierzwakte die kan leiden tot problemen met lopen. We raden aan om regelmatig een B12-supplement te nemen als u last heeft van nangs – u kunt deze zonder recept in de vorm van tabletten krijgen, of u krijgt misschien liever een B12-injectie van een huisarts.