lachgas effect

lachgas effect

Lachgas is een kleurloos gas dat zoet ruikt. Vroeger werd lachgas in het ziekenhuis gebruikt als narcosemiddel. Nu wordt lachgas soms als drugs gebruikt.

Hoe wordt lachgas gebruikt?

Lachgas zit in patronen. Via een slagroomspuit wordt het gas uit het patroon meestal in een ballon gespoten. Gebruikers ademen het gas in via de ballon.

De effecten zijn niet voor iedereen hetzelfde. Wat er met je gebeurt is afhankelijk van hoe je je voelt, hoe gezond je bent en in welke omgeving je laggas gebruikt. De lachgas effecten die we hieronder beschrijven, hoeven dus niet bij iedereen voor te komen.

Lichamelijke effecten van lachgas

je gaat sneller ademen;
je wordt misselijk;
je voelt je duizelig;
je raakt soms uit evenwicht, waardoor je kunt vallen;
je armen en benen voelen slap;
je kunt achteraf hoofdpijn krijgen.
Psychische effecten van lachgas
je komt in een dromerige roes;
je voelt je kort heel erg fijn;
je krijgt lachbuien;
je kunt gaan hallucineren: je ziet en hoort dingen die er niet zijn;
er komen nare en soms angstige gevoelens naar boven.
De risico’s van het gebruik van lachgas
Je brein is nog in ontwikkeling.
Hierdoor is het extra kwetsbaar voor psychoactieve stoffen. Het is daarom waarschijnlijk dat lachgas, net zo als bijvoorbeeld alcohol, slecht is voor de ontwikkeling van hersenen.
Je longen kunnen bevriezen.
Adem lachgas nooit direct vanuit de gasfles in. Dat is levensgevaarlijk. Het gas is namelijk zo koud, dat je longen kunnen bevriezen. Of je lippen, neus en stembanden.
Je krijgt een tekort aan zuurstof in je hersenen.
Bij een zuurstoftekort kun je hoofdpijn krijgen, duizelig worden en je evenwicht verliezen of flauw vallen (out gaan). Daarbij kun je je verwonden.
Zelfs uren na het gebruik van lachgas, kun je je slecht concentreren en minder goed opletten.
Neem geen deel aan het verkeer.
Blijvende gehoorschade als je verkouden bent.
Ben je verkouden? Dan is lachgas extra gevaarlijk. De druk op je hoofd is tijdens een verkoudheid groter dan normaal. Gebruik je lachgas, dan kan je trommelvlies springen. Dit leidt tot oorpijn en kan voor altijd schade aan je gehoor opleveren.
Gebruik je maanden- of jarenlang lachgas? Dat kan leiden tot onvruchtbaarheid of impotentie (geen stijve penis meer kunnen krijgen).
Doordat lachgas de werking van vitamine B12 blokkeert kun je tintelingen, duizeligheid en een verdoofd gevoel in je vingers en tenen krijgen. Deze signalen moet je serieus nemen. Het kan beteken dat er zenuwschade aan je ruggenmerg begint te ontstaan wat kan leiden tot verlamming. Dus zie tintelingen en een verdoofd gevoel in armen en benen als een alarmsignaal!
Ben je zwanger? Gebruik dan geen lachgas. Dit is schadelijk voor je ongeboren kind.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.